Veelgestelde vragen

Wat is lood?

Lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar donker-blauw-grijs metaal. Het heeft een zeer hoog soortelijk gewicht, daarom wordt het vaak op daken gebruikt als waterkering ( lood waait niet van het dak af). Het symbool van lood Pb is afkomstig van de Latijnse naam Plumbum. Lood is een non-ferrometaal (een metaal dat geen ijzer bevat of waarin de legeringen ijzer niet als hoofdbestanddeel hebben)

Meer informatie?

070 319 22 21

info@uzimet.nl

Hoe bereken ik het gewicht van een rol lood?

Voor het berekenen van het gewicht van een rol lood kunt u de volgende rekenmethode gebruiken: Het soortelijk gewicht van lood is 11,34 kg. Dus bladlood met een dikte van 1mm en een maat van 100 cm x 100 cm weegt 11,34 kg. De aanduiding Code staat voor het gewicht per vierkante meter. Zo weegt bladlood Code 18 dus 18 kg per m2 en is de dikte dus 1,59 mm (18 : 11,34 = 1,59 mm) Een rol bladlood Code 18 met een breedte van 40 cm en een lengte van 300 cm weegt 18 x 0,40 x 3 = 21.6 kg. In formule vorm: Uitgerekende vierkante meters x dikte code = gewicht per rol in kg.

Met welke metalen kan lood in direct contact toegepast worden zonder dat er problemen ontstaan als gevolg van elektrolyse?

Koper en RVS zijn de beste mogelijkheden.

Wat is het smeltpunt van bladlood?

Het smeltpunt van lood is 327 graden Celsius.

Wat is de levensduur van bladlood?

Mits goed toegepast overleeft bladlood het gebouw.

Moet je bij het toepassen van bladlood rekening houden met de wals richting?

Nee. De walsrichting van het bladlood heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het lood.

De maximaal aanbevolen lengte van een strook lood met een dikte van Code 18 is 1,5 mtr. Waarom is dit?

Onder invloed van temperatuur verschillen zet lood uit bij warmte en krimpt deze weer bij koude. Hierdoor kan er, indien er te lange lengtes toegepast worden, scheurvorming ontstaan. Om dit te voorkomen adviseren wij om minimaal een dikte van Code 18 met een lengte van maximaal 1,5 meter toe te passen. Nog beter zijn lengtes van maximaal 1 meter.

Wat is het voordeel van ribbellood?

Ribbellood laat zich door de ribbel makkelijk over de dakpannen vormen, waardoor het risico op panbreuk en scheuren van het lood aanzienlijk vermindert. Ribbellood kan het uitzetten en krimpen van lood door thermische invloeden beter op vangen en door de ribbel is de eventuele overlap nauwelijks zichtbaar.

Wat zijn de voordelen van de loodknelstrip?

– Afkitten is niet meer nodig. (bij renovatie scheelt dit een laag stenen uithakken) – Lengte van 160 cm, dus handzaam – Gaatjes voorgeboord – Vervaardigd uit gerecycled PVC, dus geen risico meer op aantasting van het bladlood als gevolg van elektrolyse.

Hoe voorkom ik de witte strepen op de dakpannen of het glas onder het loodwerk?

Door het uitstekende deel van het bladlood direct na het verwerken, voor de eerste regenbui, te behandelen met patineerolie.

Hoe kan ik de reeds ontstane witte strepen op de dakpannen of op het glas onder het loodwerk verwijderen?

Met natuurazijn, verkrijgbaar bij de drogist, kunt u de reeds ontstane vlekken op het onderliggende werk weer weg poetsen.

Aan wat voor technische eigenschappen moet een kit voldoen welke in direct contact met lood wordt toegepast?

De kit: – Moet elastisch zijn en blijven. – Moet zuurvrij zijn. – Moet kunnen hechten op een licht vettige en vochtige ondergrond. – Moet geschikt zijn voor metalen. Tegenwoordig wordt er ook vaak een MS polymeer toegepast.

Wat voor gereedschap heb je nodig voor de verwerking van bladlood?

De loodklopper. Deze is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waaronder de bolle lepel uitvoering en de uitvoering met de platte onderkant. Sinds een aantal jaar is er naast de houten loodklopper ook een kunststof loodklopper verkrijgbaar.

Wat is de functie van de Voegklem?

De Voegklem borgt de loodslabben middels een RVS klemmetje muurvast in de voeg. Voorheen werd hier nog vaak een loodprop voor gebruikt.