GESCHIEDENIS

Uzimet is in de jaren gegroeid van een lokaal metaalverwerkend familiebedrijfje tot een belangrijk onderdeel van de internationaal opererende Calder Group.

Opgericht in 1860

De historie begint met de oprichting van lood – en zinkwalserij A.D. Hamburger in 1860. Later verandert de naam in Uzimet (Utrechtse Zink en Metalen) en in 1906 verhuist het bedrijf naar de huidige locatie in het Zuid-Hollandse Rijswijk aan het kanaal De Vliet. De toenmalige Zuid Hollandsche Pletterijen worden na het overlijden van David Hamburger (1973) overgenomen door de andere tak van de familie Hamburger, die in Utrecht fabrieken bezat. Gedurende een periode van tientallen jaren worden alle bestaande fabrieken (Den Bosch,  Rhoon, Haarlem en Utrecht) geïntegreerd in Uzimet.

Groei door overname

Als Jacques Hamburger met pensioen gaat en deze laatste telg van de familie geen opvolger heeft, verkoopt hij het bedrijf aan de Britse Cookson Group. Deze organisatie verkoopt op haar beurt in 1998 de hele looddivisie aan de Calder beleggingsgroep. Zelf neemt Uzimet in 2009 de bladloodtak van het Belgische Umicore in Overpelt en integreert die in Rijswijk. Die overname was nodig vanwege de overcapaciteit die op de markt voor bladlood was ontstaan als gevolg van een dalende woningbouw. Tot op heden is Uzimet onderdeel van de Calder Group.

Vestiging in Rijswijk

De fabrieken waaruit Uzimet is ontstaan, stonden vroeger allemaal in weilanden. Maar door oprukkende woningbouw werden de fabrieken steeds meer ingekapseld terwijl de overlast van vrachtverkeer in de moderne tijd niet meer werd geaccepteerd. Uiteindelijk bleef Rijswijk als enige locatie over om alle productiecapaciteit te bundelen. Langzamerhand werd de productiecapaciteit uitgebreid door investeringen in noodzakelijke en verantwoorde technieken.

Technologische innovatie

Waar het bloklood vroeger per schip via het kanaal De Vliet werd aangevoerd en met de hand werd gelost, gebeurt dat nu per as en machinaal. Dagelijks komen er honderden tonnen oud lood binnen om verwerkt te worden tot bladlood en andere producten. De honderden arbeidskrachten van weleer zijn deels vervangen door hoogwaardige technologie. Machines en computers hebben het handwerk doen veranderen in een gecontroleerd besturingsproces volgens de laatste eisen en inzichten.

Moderiseren

De ‘zware’ naam die lood met zich meedraagt, staat in schril contrast tot de milieuvriendelijke productie en de groene omgeving van Uzimet. Terwijl aan de overkant van het kanaal De Vliet de paarden nog steeds vredig tussen de boerderijen grazen, gaat de modernisering  van de productie bij Uzimet gewoon door.

Cradle to Cradle

Al ver voordat er sprake was van Cradle to Cradle werd lood al voor 100% door Uzimet gerecycled. Terwijl andere grondstoffen steeds schaarser worden, is Uzimet een steeds belangrijkere schakel geworden in het hergebruik van lood, als enige en laatste bladloodproducent van de Benelux.