Geschiedenis lood

Lood was reeds in de Oudheid bekend. De Egyptenaren zouden overwonnen volkeren in Azië hebben verplicht de oorlogsschatting te voldoen in lood. Volgens afbeeldingen in de tempel van Ramses III zou het door farao Tutmes III als oorlogsbuit bemachtigde lood tot langwerpige platen zijn verwerkt en gebruikt als dakbedekking. Ook voor de in de 6e eeuw voor Chr. gemaakte vloeren van de hangende tuinen van Babylon zijn loden platen gebruikt.

De Romeinen produceerden tot 80.000ton per jaar en gebruikten het metaal onder meer voor waterleidingen en dakbedekking. Het gebruik van bladlood op daken kwam in Nederland pas in het begin van de 16de eeuw in gebruik, nadat men in staat was redelijk dunne platen te gieten. Uit deze tijd dateren ook de met lood omklede opengewerkte torenspitsen. Lood komt van oudsher voor in gegoten en gewalste platen. Gegoten lood werd gevaardigd door op speciale, licht schuingeplaatste giettafels lood te gieten en af te strijken ( daarom ook wel gestreken lood genoemd).

Voor het gebruik als bladlood in de bouw is het tot circa 1906 op deze wijze gegoten. Gegoten lood is relatief dik. Tegenwoordig wordt het uitgegoten in blokken en daarna gewalst tot de gewenste dikte (geplet of gewalst lood). Pantheon in Rome waar reeds 700 jaar hetzelfde lood als dakbedekking fungeert.

Meer informatie?

070 319 22 21

info@uzimet.nl

 Pantheon in Rome

Dom van Siena (1257)